Proiectul Erasmus+ nr.2023-1-RO01-KA121-VET-000115480

Tipul proiectului: proiect de mobilitate, domeniul Formare profesională (VET) din cadrul programului Erasmus+, Acţiunea KA121 VET- Proiecte acreditate pentru mobilitatea cursanților și personal din educația și formarea profesională.

Parteneri:

  • Colegiul Tehnic „George Barițiu” Baia Mare, România- organizație beneficiară;
  • Centro de Formação Profissional da Industria Eletronica, Energia, Telecomunicações, e Tecnologias de Informação (CINEL), Lisabona, Portugalia- organizație de primire;
  • Casa da Educação, Lisabona, Portugalia- organizație intermediară.

Durata proiectului: 15 luni, între 01.06.2023-31.08.2024

Grupul țintă: 28 de elevi, cursanți VET, clasa a XI-a, înscriși la calificări de nivel 4 din domeniul Electronică automatizari, din care 12 elevi proveniți din medii dezavantajate, repartizați în două fluxuri de mobilități desfășurate în Portugalia, la Lisabona.

Fluxul 1 de mobilități: 12.02.2024-23.02.2024

Participanți: 14 elevi clasa a XI-a (4 elevi calificarea tehnician operator tehnică de calcul + 10 elevi calificarea tehnician de telecomunicații), din care 6 persoane provenite din medii medii dezavantajate.

Persoane însoțitoare: prof. Cionca Andrei Marin și prof. Markovits Mihaela

Activități desfășurate în timpul mobilității:

  1. Stagiu de pregătire practică comasată cu 60 de ore de formare realizate pentru modulul ”Sisteme de operare și aplicații pentru terminalele inteligente” din curriculum-ul calificărilor tehnician operator tehnică de calcul și tehnician de telecomunicații, clasa a XI-a.

Activitățile practice s-au desfășurat într-un program de 6 ore/zi, la Centro de Formação Profissional da Industria Eletronica, Energia, Telecomunicações, e Tecnologias de Informação (CINEL), din Lisabona, Portugalia.

Rezultatele învățării dobândite de participanți au fost evaluate prin probă practică susținută în ultima zi de stagiu, 23.02.2024. Echipa de evaluatori a fost formată din ing. Carlos Sardinha, tutore de stagiu și Octavio Oliveira, director CINEL.

Toți elevii au primit certificate de participare la stagiul internațional de practică din Portugalia și documente de mobilitate Europass, care au validat rezultatele învățării obținute.

Galeria foto 1

  1. Activități culturale, vizite și excursii desfășurate în timpul liber

În Lisabona, elevii au vizitat muzeele 3 D Fun Art, muzeul Tile cu participarea la un workshop de pictură pe ceramică și Stadionul Benfica.

Galeria foto 2

Ei s-au bucurat de plimbările prin oraș la obiective de interes turistic, semnificative pentru istoria și cultura poporului portughez cum ar fi Castelul Sao Jorge, Catedrala Santa Maria Maior, Biserica Sao Antonio și de vizita la Grădina Zoologică, unde au admirat un frumos spectacol cu delfini.

Galeria foto 3

Programul cultural a mai inclus excursie la Belém cu obiectivele Mănăstirea Jeronimos, Monumentul descoperirilor,Turnul, în superba stațiune Cascais de pe malul oceanului Atlantic, la castelul din Caxias și la Fregata Don Pedro II e Gloria din Cacilhas.

Galeria foto 4

Participarea la parada prilejuită de carnavalul desfășurat în orașul Torres Vedras situat la aproximativ 40 Km la nord de Lisabona, a fost o altă experiență interculturală inedită de care s-au bucurat toți participanții.

Galeria foto 5

Sâmbătă 16 februarie 2024, Casa da Educação a organizat excursie la Fatima, Grădinile Budha și în superba stațiune Nazaré de pe Atlantic.

Galeria foto 6

Sâmbătă 24 februarie 2024, elevii împreună cu profesorii însoțitori au vizitat superbul oraș Sintra, încadrat în patrimoniul mondial al UNESCO, au trecut pe la Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale și au admirat priveliștea asupra Lisabonei și fluviului Tejo din fața Sanctuarului Cristo Rei.

Galeria foto 7

  1. Activități de ecologizare

Galeria foto 8

Skip to content